Open source voor nieuwkomers

Open source is wijdverspreid
12 september 2017

Administrator

Open source is wijdverspreid

Voordat ik bij Onestein kwam  kende ik open source nog nauwelijks, niet wetende dat ik daar al bijna dagelijks mee te maken had. Zo wordt Linux of een afgeleide daarvan in diverse  apparaten gebruikt, zoals je TV, je smartphone en bijvoorbeeld  de navigatie in je auto. Het verbaasde me dat het zo wijdverspreid is.

Bij Onestein hebben we als doel om alle bedrijfsprocessen te vervangen met een open source variant. Zo werk ik met Linux en Odoo. Voor iemand die uit een Microsoft, Exact, SAP en Oracle wereld vandaan komt was dit geen makkelijke omschakeling. Dit vergde  van mijn kant veel inspanning en veel zaken opnieuw leren. Maar na ongeveer een maand werd ik aangenaam verrast over de mogelijkheden van Linux en Odoo. Er zijn zoveel mogelijkheden binnen open source en de kwaliteit is vrij hoog. Ik vraag me nu weleens af, waarom zouden we nog closed source software gebruiken? Linux kan voor een groot deel van de dingen die je op je computer doet prima vervangen.


Open source voor ERP

En hoe zit het met een ERP pakket voor bedrijven? Dit kan ook prima met Odoo. Met deze software kun je de inkoop, verkoop, financiele processen goed inrichten. Daarnaast is het mogelijk om specifieke bedrijfsprocessen toe te voegen door middel van te installeren apps. Ik vind het bijna net zo makkelijk als het installeren van een app op mijn smartphone. Qua gebruiksvriendelijkheid kan ik je vertellen dat ik in Odoo binnen enkele weken mijn weg kon vinden. Het spreekt allemaal voor zich.Odoo wordt via de open source gemeenschap actief onderhouden en kan mede daarom meegaan met de snelle veranderingen van klantbehoeftes en hierdoor nieuwe en innovatieve applicaties bieden. Dit is bijvoorbeeld te zien aan het gebruik van een kamban overzicht. Je kunt in het overzicht heel makkelijk een projecttaak naar een andere status slepen.

De moeite waard

Kortom, probeer open source eens uit. In het begin zal het wat onwennig zijn, omdat je soms vanaf het begin alles weer moet aanleren, maar sta je er eenmaal voor open, dat staat er een wereld van mogelijkheden voor je klaar. Ben je een voorstander van transparantie, dan kun je bijna niet om open source heen. Veel succes alvast.